torstai 19. heinäkuuta 2018

4. ILOTULITUS

4. ILOTULITUS



Syötkö sinä tarpeeksi, kysyi lääkäri huolestuneella äänellä. Tuuli sukelsi puseroonsa. Hän tunsi punastuvansa, vaikka lääkäri oli tuttu jo vuosien takaa ja hänen laihuudestaan oli keskusteltu ennenkin. Hitaasti hän veti puseroa päänsä yli ja sai sanotuksi jotakin ympäripyöreää. Kerrankin tuntui hyvältä, että lääkärillä oli kiire. Hän ojensi reseptin Tuulille ja sanoi ystävällisesti hymyillen: – Antibiootit ja kipulääke, ole hyvä ja muista, että kipulääke on kolmiolääke. Lue tarkasti ohjeet. Tuuli kiitti ja poistui nopeasti käytävän puolelle.

Musta odotti häntä hieman kauempana liikennemerkkiin sidottuna. Nähtyään hänet se heilutti häntäänsä, haukahteli ja hieroi sitten päätään hänen jalkoihinsa.

No niin, mennäänpäs nyt, vanha rouva, Tuuli sanoi hellästi saatuaan koiran irti.

Jos jääkaapit muuttaisivat kokoaan sen mukaan, miten tyhjiä tai täynnä ruokaa ne kulloinkin ovat, olisi omani samanlainen ruipelo kuin itse olen. Vain maitotölkki pitäisi sen pystyasennossa, Tuuli ajatteli huvittuneena keittiössä. Palkkapäivä olisi vasta viikon päästä.

Mitähän sitä söisi sen ajan, hän kysyi Mustalta, joka oli hiippaillut olohuoneen kopastaan keittiöön heti kuultuaan jääkaapin oven aukenevan. Se löysi muroja ruokapaikaltaan ja alkoi pureskella niitä hartaan näköisenä. – Säästäpä siitä muru minullekin, Tuuli sanoi ja taputti sen mustana kiiltävää selkää. Ruokakaapista löytyi sentään hernekeitto- ja muita säilykepurkkeja, joita hän osteli varastoon pahan päivän varalle aina kun niitä sai tarjouksesta.

Eiköhän tästä jotenkin selvitä, hän huokaisi.

Tuuli oli tullut töistä kotiin. – Postiluukku oli antelias tänään, mutta laskujahan täällä vaan on, hän jupisi sekä itselleen että Mustalle istuuduttuaan sohvalle, jonne myös koira oli heti loikannut. Nyt se pötkötti lempiasennossaan pää sohvan käsinojalla. – Sähkön hinta sen kun nousee. Ruoan hinta myös. Olen kyllä haudassa ennen kun saan tämän asunnon maksettua, vaikka paremmalla puolella olenkin, hän tuskaili katseen kiertäessä kotinsa seiniä. Nälkä kurni vatsassa, sillä eväät, joita hän aamuisin väänsi lounastauolle olivat olleet päivä päivältä niukemmat. Mutta huomenna olisi vihdoin palkkapäivä.

Kuules, vanha rouva, huomenna juhlitaan. Ostan sinulle mehevimmän luun jonka löydän ja itselleni jotain hyvää. Koira heilutti häntäänsä niin kuin olisi ymmärtänyt.

Musta oli ollut hänellä pennusta asti. Sen rodusta hän tiesi vain, että emä oli labradorinnoutaja. Hän oli saanut sen työkaveriltaan joka lahjoitti pentuja niitä haluaville. Nainen oli kertonut, että hänen koiransa oli livistänyt karkuteille väärään aikaan. Muutaman päivän kuluttua se oli tullut kotiin suu maireassa hymyssä, suorastaan myhäilevänä.

Ihan kateeksi kävi siinä vaiheessa kun tajusin, mitä se oli reissullaan puuhastellut, oli nainen nauranut, eronnut vuosia sitten kuten hänkin. Tuolloin Tuulin tytär oli jo muuttanut pois, joten ilomielin hän otti yhden pennuista. Ja vaikka koiran aiheuttamat menot vakuutuksineen verottivat aika ajoin ankarasti hänen moneen reikään juoksevia rahojaan, ei hän olisi luopunut Mustasta mistään hinnasta. Koira poisti yksinäisyyden, joka vuosi vuodelta eron jälkeen oli alkanut kalvaa sydänalaa aina vain pahemmin.

Ja Empulle annan myös vähän rahaa, on se niin kultainen poika, aina auttamassa jos vähänkin tarvitsen apua, Tuuli jatkoi ääneen jutusteluaan. Musta kääntyi selälleen ja tökki takatassuillaan hänen sääriään. Se odotti maharapsutuksia jotka olivat siltä päivältä saamatta. – Anna ei ota minulta rahaa, hän jatkoi eikä ollut huomaavinaankaan koiran touhuja, mutta pojalle voin aina antaa, niin pääsee äitinsäkin vähän helpommalla. Ja tietenkin Emilialle. Koira jatkoi koipiensa jyskyttämistä niin, että sukkaan tuli reikä.

No voi, viimeinen ehjä pari! Hyvä on, hyvä on, saat rapsutuksesi.

Jonkin ajan kuluttua Tuuli alkoi repiä viimeistä kuorta auki. Hän oli jättänyt sen viimeiseksi, sillä siinä oli lakitoimiston leima. – Mitähän ikävää on tulossa, hän nurisi vetäessään kirjettä esiin. Hetkeen hän ei tajunnut mitä luki.

Kului muutama päivä. Tuuli oli jo hieman toipunut järkytyksestään.

Saada nyt sellainen summa rahaa noin vain, että vieläkin hengästyttää, hän uskaltautui viimein kertomaan tyttärelleen. – Kuvittele nyt, minulle, jolla on aina nälkä, ei ruoka maita ja minä joka nukun kuin karhu talviuntaan, herään monta kertaa yössä, hän huokaili. – Älä naura, Anna, tämä on vakava paikka, hän puuskahti lopuksi ja herahti itsekin nauruun.

Mutta jospa kuitenkin on tapahtunut virhe, hän pohti ties monennenko kerran lopetettuaan puhelun. Niin, niin sen täytyi olla. Tietenkin. Annakaan ei vain raaskinut epäillä sitä minulle ääneen. “Ainut perillinen”, oli kirjeessä lukenut. Joku sukulainen, josta hän ei ollut kuullutkaan tai ainakaan muistanut kuulleensa, niin karjalaista, sukurakasta heimoa kuin olivatkin. Heidän sukunsa oli hajonnut sodan pyörteissä, osan pelastautuessa Ruotsiin, osan Amerikkaan asti. Ei, tämän täytyi olla virhe, kertakaikkinen erehdys.

Sillä voisiko olla totta, että hän saisi joskus jotakin ilmaiseksi? Voisiko hän todellakin lopettaa iltasiivoukset pankissa? Vihdoinkin olisi aikaa tehdä kunnon lenkkejä Mustan kanssa työpäivän jälkeen. Voisi käydä elokuvissa, teatterissa ja joskus vaikkapa tanssimassa. Tai vain istumassa iltaa jossakin pienessä viihtyisässä ravintolassa ihmisiä katsellen, ehkä jutellen. Hän joisi vähän viiniä, jopa söisikin. Ei, sellaista ylellisyyttä hän ei voinut saada, joku toinen kyllä, mutta ei hän. Kyyneleet nousivat väkisin silmiin. Vaikka summa ei ollut suuren suuri, se olisi riittävä, jotta hän saisi asuntovelan maksettua ja rahaa jäisi vielä käyttöönkin. Mutta nyt hän oli jo täysin vakuuttunut, että oli tapahtunut erehdys. Hän halusi unohtaa koko asian.

Ei pienelle ihmiselle saa antaa turhia toiveita, hän parkui jo kurkku suorana Mustan kainalossa.

Tuuli istui sohvalla. Oli uuden vuoden aatto. Paukuttelu oli jo alkanut. Koira makasi vierellä, pää hänen reidellään. Tuuli tiesi, että se pelkäsi, ja hän rapsutteli sitä puhuen rauhoittavalla äänellä. Levyllä soi Shubertin Ave Maria, joka häivytti osan paukkeesta. Lunta oli tupruttanut pitkin iltaa suurina hiutaleina ikkunoihin peittäen vähä vähältä näkyvyyden. Musta rauhoittui, haukotteli suu leveänä ja kohta jo kuorsasi. Tuuli silitteli sen päätä. He olivat syöneet paremmin kuin koskaan. Hän oli kattanut pöytään kauneimmat astiansa ja sytyttänyt valkoiset kynttilät äidiltä saamaansa hopeiseen kynttelikköön. Pitkästä aikaa hän oli rohjennut ostaa itselleen punaviiniä, ensimmäistä kertaa elämässään jopa vuosikertaa juhlan kunniaksi, ja mehevän pihvin.

Olo oli raukea. Yskä vaivasi vielä vähän, mutta hän oli ostanut vitamiineja sekä hedelmiä, marjoja pakkaseen, vihanneksia ja muita ruokatarpeita jääkaapin täyteen. Nyt hän tervehtyisi. Häntä nauratti muistellessaan itseään ruokakaupassa. Hän oli suorastaan riehunut siellä, juossut posket kuumina tiskiltä toiselle, hyllyltä hyllylle. Kerrankin hän oli voinut ostaa mielensä mukaan ja hyvää laatua joutumatta koko ajan laskemaan mielessään riittivätkö rahat. Olo tuntui turvalliselta ja hän taputteli onnellisena vatsaansa. Se oli pyöreä kuin juuri kohonnut limppu. Vieressä vanha koira päästeli paukkuja. Se oli hotkinut ruokansa. Sekin.


© AilaKaarina








1 kommentti:

  1. Pahoittelen tekstini ulkoasua. En vain saa sitä muokattua luettavammaksi, vaikka olen yrittänyt kaikki konstit!

    VastaaPoista

8. SILTA

8. SILTA – Hei, voinko olla avuksi? kuului hänen selkänsä takaa. Anna pomppasi pystyyn ja kääntyi kykenemättä hetkeen sanomaan mitään. M...