maanantai 12. marraskuuta 2018

5. TAULU

 5.TAULU

 

Kristian katseli maalaustelineessä olevaa taulua, nousi ja käveli edes takaisin, taulusta poispäin ja taas lähemmäksi. Hän oli suurikokoinen, hyväkuntoinen mies. – Onneksi olkoon, hän sanoi itselleen ja purskahti iloiseen nauruun. – Olet ehdottomasti parhain työni. Hän istuutui taulun eteen ja katseli maalaamaansa naista.

Nainen katseli häntä takaisin tarkkaavasti. Kristian muisteli alkaneensa maalata taulua pian auto-onnettomuuden jälkeen, josta oli kymmenisen vuotta, niin luki papereissa. Hän ei ollut varma mitä muisti oikein, mikä oli tapahtumien kronologinen järjestys vaikka muisti olikin palautunut joissakin asioissa hyvin. Mutta oli myös asioita, joista hän ei mitenkään saanut kiinni. Useat niistä koskivat taulun naista eikä hän muistanut tarkalleen kuinka kauan oli seurustellut naisen kanssa, ehkä vain vuoden, ehkä enemmän. Sen hän muisti, että nainen oli ollut jonkin verran nuorempi, ehkä viitisen vuotta nuorempi kuin hän.

    Hän oli ollut ahkera, oli omistautunut lähes täysin vain maalaamiselle. Monen moni työ oli valmistunut, ollut näyttelyissä ja myyty, mutta tätä hän ei ollut päästänyt käsistään. Se oli ollut esillä kolmesti, mutta ei myytävänä. Taulu oli herättänyt kummastusta ihmisissä, jotka olivat nähneet sen uudelleen usean vuoden jälkeen.

Oli kulunut kuukausia ettei Kristian ollut koskenutkaan tauluun. Mutta tänään hän oli poistanut sen yltä suojakankaan yhtä hellästi kuin rakastetun vaatteen. Hän oli onnellinen.

    Naisen silmät olivat toisinaan valossa vihreät, toisinaan vihreänkeltaiset. Niiden katse oli merkillinen. Silmät, joissa asui kohtalo, hän ajatteli joka kerta taulua katsellessaan. Muulla tavoin hän ei osannut niitä kuvata. Ne eivät olleet varsinaisesti surulliset ja kuitenkin juuri suru tuli hänelle aina naisen silmistä ensimmäiseksi mieleen. Hän itsehän oli taulun maalannut, mutta nainen näytti melkein liian todelliselta. Katse oli tutkiva, silmistä huokui lämpö, mutta myös pieni ilkikurinen pilke. Nainen ei hymyillyt, mutta suu oli juuri kuin hymyyn aukeamassa. Tai huudahdukseen. Herkkä, kaunismuotoinen suu.
    Vaaleat hiukset, joissa oli punainen sävy, oli nostettu ylös. Ne olivat suorat ja paksut, karheat kuin hevosen häntä. Hoikka kaula oli aina ollut vailla koruja, hänen mielestään nuoren naisen kaulana kaikkia koruja kauniimpi. Punainen puku kruunasi kaiken. Hameen alta ei näkynyt jalkoja, mutta mies tiesi niiden olevan kiinteät kuin tanssijalla. Ja tanssija nainen itse asiassa olikin, ainakin oli ollut.

Kristian avasi viihtyisän näköisen ravintolan oven. Häntä janotti, helle oli saanut hänen paitansa imeytymään ihoon kiinni. Hän tilasi oluen tiskiltä ja etsi katseellaan pöytää jossa odotti naisen istuvan. Kaukana baarin perimmäisessä nurkassa viittoilikin nainen häneen päin. Hän katsoi ympärilleen, mutta aivan ilmeisesti ele oli tarkoitettu hänelle. Mitä lähemmäksi hän naista käveli, sitä hämmentyneemmäksi hän tunsi itsensä.

    Taiteilijan silmillään hän näki heti, että nainen oli ollut nuoruudessaan hyvin kaunis ja oli edelleen. Taulun nainen, kävi miehen mielessä. Lähemmäksi tultuaan hän huomasi, että nainen saattoi olla hieman vanhempi kuin Anna olisi nyt, mutta yhdennäköisyys oli silti silmiinpistävä.
    – Teidät oli helppo tunnistaa, sanoi nainen esiteltyään itsensä. – Kuvanne on ollut lehdissä riittävän usein. Olen iloinen, että päätin etsiä teidät. Kiitos kun vastasitte puhelimeen. Taulu, joka vuosi sitten käväisi näyttelyssänne minun kotikunnassani, on melkein kuin minusta, eikö? Mutta emmehän me ole koskaan ennen tavanneet. Onko olemassa jokin valokuva, josta olette maalanneet tuon naisen? Vai onko hän tuttunne? Hän on selvästi minun nuorempi sisareni Anna. Nainen puhui nopeasti, hengästyneesti aivan kuin ei olisi varma miten sanansa asettelisi.
    Kristian oli kuunnellut naisen ääntä enemmän kuin sanoja. Äänessä oli tuo tuttu kaunis, pehmeä ja hieman käheä sointi, jota hän oli aina niin mielellään kuunnellut.
    – Tunsin hänet kauan sitten, hän vastasi.
    – Mitä tapahtui? Anteeksi suorasukainen kysymykseni. Nainen siemaisi hieman viinilasista ja joi perään ison kulauksen vettä. – Voimmehan sinutella?
    – Ei mitään, siis tarkoitan ettei haittaa. – Ja tietenkin sinuttelemme. Niin, en itse asiassa tiedä, oikeastaan. – Hän vain lähti.
    Nainen katsoi häntä suoraan silmiin, siemaisi jälleen viinilasista ja joi vettä. Mitään hän ei kuitenkaan sanonut, istui vain ja katseli miestä.
    – Heillä, hänen tanssiryhmällään siis, oli esiintymiskiertueita, ensin Suomessa ja myöhemmin jo ulkomailla. Tuli päivä, jolloin hän enää palannut luokseni. Hän ei hakenut edes tavaroitaan, joita tosin ei paljoa ollutkaan, vain joitain meikkejä, jokunen vanha esiintymisasu ja muita vaatteita.
    Puhuessaan Kristian kurtisti kulmiaan. Tällaisia hetkiä sattui yhä aivan liian usein. Hän ei kyennyt muistamaan, oliko Anna ystävineen esiintynyt ulkomailla jo heidän seurustelunsa loppuaikoina vai oliko hän lukenut asiasta lehdistä. Muisteleminen teki jälleen miltei kipeää. Hän tunsi miten hänen äänensä äkkiä muuttui, se oli enää vain kuiskaus, melkein kyyneleinen. Hän puri hammasta. Hän muisteli Annan joskus kertoneen lyhyesti jotakin sisarestaan, mutta siitä oli kauan. Piirteet olivat ihmeen samanlaiset kuin Annalla. Anna! Hänen teki mieli huutaa. Anna! Siinä hän oli – melkein.


Miten oli tavannut Annan, sen Kristian muisti nykyään kuin eilisen päivän. Annan näkeminen oli ollut niin vaikuttava kokemus, että se palautui hänen mieleensä ensimmäisenä muistin alkaessa jälleen toimia. Paljon hän saattoi vielä unohtaa, eikä kenties muisti koskaan täydelleen palautuisi, mutta heidän ensi kohtaamistaan hän ei koskaan enää unohtaisi. Oli kevät ja hän oli tullut ravintolaan, jonka nimen oli jo unohtanut ja jota ei ehkä enää ollutkaan. Hänen huomionsa oli kiinnittynyt naiseen joka tanssi yksinään. Naisen liikkeet olivat lumonneet hänet; notkeaa, rytmikästä, kaunista ja eroottista, mutta ei julkeaa. Aivan kuin nainen ei olisi itse tiedostanut lainkaan liikkeittensä viehkeyttä. Hän vain tanssi niin kuin ei olisi milloinkaan tehnyt mitään muuta, eikä edes voisi tehdä. Siitä kaikki alkoi. Välillä Anna asui hänen luonaan, välillä omassa kodissaan, jossa oli enemmän neliöitä kuin hänen asunnossaan, joka kaiken lisäksi pursui valmiita ja keskeneräisiä tauluja. Anna ei koskaan halunnut muuttaa kokonaan yhteen. Hän sanoi tarvitsevansa paljon tilaa ja avaruutta ympärilleen.
    Alun perin Anna oli valmistunut sairaanhoitajaksi, mutta tanssi vei voiton. Juuri nyt hän muisti hyvin myös heidän seurustelunsa, varsinkin sen alkuajan; miten Anna oli tehnyt öisin töitä sairaalassa kustantaakseen tanssiopintojaan, jotka olivat jo loppusuoralla. Valmistuttuaan hän oli edelleen tehnyt päivisin keikkahommia sairaaloihin, joskus myös yöpäivystyksiä. Mutta sitten Anna yhdessä kolmen opiskelukaverinsa kanssa perusti tanssiryhmän ja tiiviit harjoittelut alkoivat iltaisin. Ryhmään kuului kaksi naista ja kaksi miestä. He tanssivat lähinnä modernia ja jazzia ja loivat alkuun itse ohjelmistonsa, mutta joskus, lähinnä pyynnöstä, saattoivat esittää myös latinalaisrytmejä. Vähitellen he pääsivät esiintymään, ensin joihinkin halvempiin paikkoihin, mutta myöhemmin jo tasokkaampiin saatuaan vähän nimeä. He olivat aloittelevia mutta lahjakkaita, nimeä ja tunnustusta kiihkeästi kaipaavia. Tämän kaiken hän muisti nyt. Kunpa hän ei taas unohtaisi, niin kuin usein kävi, hän mietti apeana.

Nainen, Enna, oli työntänyt puolillaan olevan viinilasinsa sivuun, nosti vesilasin huulilleen, joi ja alkoi kertoa: – Meitä oli neljä sisarusta, joista nuoremmista kaksi, veljemme, oli adoptoitu samaan perheeseen lähelle syntymäkaupunkiamme, mutta minut ja Anna kauaksi ja eri perheisiin. Vasta aikuisina löysimme toisemme. Anna opiskeli tuolloin vielä sairaanhoitajaksi, mutta oli onnistunut käymään salaa tanssitunneilla muutaman ystävänsä kuin myös äitinsä tuella jo pitemmän aikaa. Ottovanhemmista isä ei nimittäin hyväksynyt hänen haaveitaan tanssiurasta. Muutettuaan opiskeluasuntoon hän jatkoi myös tanssin opiskelua. Kun hän sitten valmistui sairaanhoitajaksi, hän aloitti toden teolla tanssiharjoitukset. Tämän varmaan tiesitkin.
    – Kyllä. Anna ei paljonkaan kertonut elämästään, mutta tanssimisesta ja kaikesta siihen liittyvästä hän olisi puhunut vaikka yöt läpeensä, Kristian vastasi hymyillen.
    – Puhuiko, muuten, Anna koskaan minusta? kysyi Enna hymy huulillaan.
    – Eipä juuri. Kristian tunsi itsensä noloksi, sillä hän ei halunnut kertoa muistikatkoksistaan. –  Hän kertoi kyllä löytäneensä sisaruksensa, mutta ei halunnut puhua oikeastaan mitään menneisyydestään. Sitä paitsi hän oli jatkuvasti poissa, jos ei töissä niin sitten harjoituksissa. Puhuiko hän minusta mitään?
    – Joskus. Enna ei katsonut häneen vaan tarttui vesilasiinsa, joi hitaasti, käänsi lopulta katseensa keskustelukumppaniinsa ja jatkoi: – Koska asuimme niin kaukana toisistamme, emme tavanneet usein ja kun tapasimme, puhuimme enimmäkseen elämästämme ottovanhempiemme kodeissa ym. Lähettelimme ihan vanhanaikaisia kirjeitä alkuun ja myöhemmin sitten sähköposteja, mutta kuten itsekin juuri sanoit, Anna oli kiireinen eikä niitäkään usein tullut. Yleensä ne olivat lyhyitä viestejä tanssiharjoituksista ja urakehityksestä. Tanssi oli koko hänen elämänsä.
    – Mitä hänelle kuuluu nyt? Kristian viittasi tarjoilijaa tuomaan toisen oluen.
    – Anna ei itse tanssi enää, Enna sanoi vakavana, – mutta opettaa kyllä tanssia.
    Kristian katsoi häntä hämmästyneenä.
        – Niin, se kuulostaa varmasti oudolta. Ikänsä puolesta hän toki jaksaisi vielä. En tiedä onko minulla edes lupa kertoa enempää. Anna ei tiedä, että olen etsinyt teidät, anteeksi sinut, voidakseni puhua kanssasi. Mutta lyhyesti voin kai kertoa, että Anna ryhmineen oli vuosia sitten esiintymässä Latinalaisessa Amerikassa, ja ollessaan Venezuelassa, Caracasissa kaikki neljä päättivät lähteä katsomaan viidakkoa ylhäältä käsin pienkoneella, jonka pilotti harjoitti tällaisia näytöslentoja. Nousevan sumun vuoksi lähtöä piti aikaistaa eikä Anna ehtinyt mukaan. Hän oli juuttunut ruuhkaan toriostoksiensa kanssa, mutta se pelasti hänen henkensä. Sumu eteni nopeammin kuin oli arveltu ja koitui kaikkien muiden kuolemaksi koneen lennettyä Andeja päin. Suomen uutisissa oli kyllä juttu siitä. Anna palasi Suomeen täysin murtuneena ystäviensä menetyksen vuoksi, mutta raskainta oli se, että hänen miehensä oli yksi näistä kuolleista. Enempää tuskin voin kertoa.
    Kristian nyökkäsi. Hän oli ymmällään. Miten tuo uutinen oli mennyt häneltä ohi? Auto-onnettomuuden aiheuttaman muistinmenetyksen vuoksiko? Sitten hän muisti, että joskus myöhemmin tästä pienkoneonnettomuudesta oli puhuttu paljonkin hänen harvojen tuttujensa kanssa, mutta koska Anna oli selviytynyt, oli hän vähitellen unohtanut sen.
    Enna tuijotti Kristiania silmiin vaitonaisena. Sitten hän kysyi yllättäen: – Rakastatko häntä yhä?
    Kristian nyökkäsi. 
    – Oletko yrittänyt etsiä häntä?
    Jälleen hän vain nyökkäsi.
    – Älä yritä enää. Et löydä häntä. Äkkiä naisessa oli kaikki muuttunut, katse, eleet, ääni. Silmät katsoivat häntä miltei vihaisesti ja äänen sävyssä oli jotakin hyvin tiukkaa. Hän nousi pöydästä, kohensi laukkuaan paremmin olalleen, ojensi kätensä tarttuen nopeasti Kristianin käteen ja puristi sitä.
    – Hyvästi. Pitäkää huolta itsestänne, hän sanoi kylmän virallisesti ja lähti nopein askelin kohti ulko-ovea.

Illalla Kristian palasi kotiinsa. Hän oli hieman humalassa ja vaikkei koskaan aiemmin juotuaan ollut mennyt lähellekään taulujaan, eikä varsinkaan taulua Annasta, hän haki sen nyt perimmäisestä nurkasta, jossa hän sitä aina piti kuin peläten, että se katoaisi häneltä. Hän poisti suojakankaan ja istahti taulun eteen kuvaa katsellen. Anna oli vanhentunut siitä kun hän oli edellisen kerran tätä maalannut ja varsinkin siitä kun hän oli ensimmäisen kerran saanut kuvan valmiiksi. Vuosien myötä hänen otsaansa oli ilmestynyt pieniä juonteita, hiuksenhienoja ryppyjä silmien alle ja suun molemmin puolin kevyet viivat. Ensimmäiset vanhenemisen merkit näkyivät myös hennossa kaulassa.

    Kristian otti siveltimen käteensä. 

© AilaKaarina





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

8. SILTA

8. SILTA – Hei, voinko olla avuksi? kuului hänen selkänsä takaa. Anna pomppasi pystyyn ja kääntyi kykenemättä hetkeen sanomaan mitään. M...